Röportajım

Hürriyet İK yazarı Zeynep Mengi'yle hoş bir röportaj gerçekleştirdim. İş hayatında imajın önemini bilen yöneticilerin ve yönetici adaylarının mutlaka okumasını tavsiye ederim...

http://isyasami.yenibiris.com/Default.aspx?pageID=238&NewsID&nID=70666&AuthorID=95

Yöneticilerin imajı değişiyor

Hürriyet İK - Zeynep MENGİ

Yıllardır bildiğimiz, gördüğümüz takım elbiseli patron imajı değişiyor. Özellikle teknoloji alanındaki yöneticilerin daha rahat, spor bir imajı tercih etmesiyle diğer sektörler de buna ayak uydurmaya başladı. İmaj ve iletişim danışmanı Şahika Güler, yöneticilerin sadece iş hayatlarındaki başarıyla değil sosyal yaşamdaki ilgi alanları ve hobileriyle de görünür olmak istediklerini söylüyor.

* Yöneticilerin imajları zaman içinde nasıl değişti?

Yöneticilerin imajlarının zaman içinde interaktif dünyanın etkileşimiyle köklü biçimde değişti. Yöneticiler nezdinde önceden resmi ve klasik tarz hakim olduğu için sıkıcı bir algı hakimken artık profesyonel ve kurumsal görünüm için çok klasik tarzlar tercih edilmiyor. Yenilikçi, stil sahibi ve bir o kadar da pratik kombinasyonlar tercih edilir hale geldi.

 

* Eskiden ne önemliydi, şu an neler öne çıktı?

Eskiden genellikle birbirinin aynısı kombinasyonlar varken şimdi ise eşsiz ve benzersiz olanı yakalamaya, bireysel ve kişiye özgü stillerin önemi artmaya başladı. Kesimler sadeleşti ve modern çizgiler oturdu. Erkeklerde zayıf ve fit gösteren takım elbiseleri ve kombinasyonlar öne çıktı; kadınlarda cesur renk oyunları ve daha çok tasarımcıların imzası görünmeye başladı.

 

* Tarz olarak diğer yöneticilerden farklı olanlara örnek verebilir misiniz?

Steve Jobs teknoloji dünyasında yaptığı yeniliklerle tüm dünyayı etkileme gücüne sahip küresel bir aktördü diyebiliriz. Aynı zamanda seçtiği kıyafet kombinasyonlarla (boğazlı kazak ve jean pantolon) kurumsal dünyada ezberleri bozdu ve yeni bir dil oluşturdu. Onunla birlikte yönetici profili köklü bir değişime uğradı.

Diğer taraftan Richard Branson, 70’lerin o özgürlükçü ruhundan beslenerek bugünlere gelen bir yönetici olarak bu sıradışı imajın bir diğer temsilcisi olmuştur. Uzun ve kimi zaman dağınık saçlar, casual kombinasyonlar, gülümseyen yüz ifadesi artık böylesi bir yönetici imajının çok daha artı kazandırdığını gösterdi.

Yemeksepeti.com kurucusu Nevzat Aydın, yeni ortağı General Atlantic ile basın toplantısına spor gömlek, kot pantolon ve kırmızı spor ayakkabıyla geldi. Nevzat Aydın, spor şık iş stiline iyi bir örnek.

Kimi iş adamları, iş dışı yaşamlarındaki hobi ve özel ilgi alanlarıyla daha fazla görünür olmaya başladılar. Golf kıyafetleriyle, deri ceket ya da elinde gitarıyla pozlar vermeye başladılar. Rahmi Koç gerek vizyon gerek bakış açısı ve başarılarıyla hep aynı çizgide.

Erdal Karamercan ise takım elbiseli imajından çok elinde gitarı ve başında şapkasıyla görünmeye başladı. Eczacıbaşı’nın CEO’su, kurumun kültür ve sanata ne kadar değer verdiğini, aynı zamanda bu dünyanın birebir içinde olduğunu göstermiş oluyor.

 

* Sıradışı imajları olan yöneticiler bu seçimleriyle ne anlatıyorlar?

İş dünyasında alışagelen formaliteler yıkılıyor diyebiliriz; yönetici ve çalışan arasında iş hedeflerinin önemi ilk sıraya otururken sembolik görüntüler atıl kalıyor. Fikirler ve iş yapış şekilleri değer kazanırken eski ritüeller geçerliliğini yitiriyor. Çünkü zaman çok değerli ve yoğun rekabet ortamında doğal olarak kimi unsurlar gereksizmiş gibi duruyor. Yöneticiler sadece iş hayatlarındaki başarıyla değil sosyal yaşamdaki ilgi alanları ve hobileriyle de görünür olmak istiyor. İster üst düzey yönetici ister çalışanlar olsun kurumsal hayatta da ellerinden gelebildiğince, hobi ve ilgi alanlarını, dolayısıyla stillerini önp lana çıkarmak istiyor.

 

* Sektörler açısından bakıldığında hangi sektörler imaj değişikliğine gidiyor?

Teknoloji dünyasını başta söyleyebiliriz. Bunun dışında iletişim sektörü her zaman bizi şaşırtmaya devam ediyor. İletişim çatısı altında reklam ve medyayı sayabiliriz. İşin kreatif tarafına kaydıkça çok daha rafine tarzlar ortaya çıkıyor. Ali Taran, bir süre önce farklı saç kesimi, sürmeli gözleri ve kıyafetiyle büyük dikkat çekti. Hatta o dönemde AKP seçim kampanyası için anılan bir isimdi. Diğer yandan turizm ve eğlence sektöründe de bir değişiklik söz konusu. Rekabet arttıkça ve sayı çoğaldıkça, aradan sıyrılmak için daha dikkat çeken bir imaj çıkartmak gerekiyor.

 

* Bu değişikliğin nedenleri nedir?

Aslına bakarsanız bunun en önemli iki nedeni var; birincisi, Türkiye’nin hızla gelişen bir ekonomi olması ve refah düzeyinin artmasıyla doğrudan ilintilidir. Bunun sonucu olarak da tüketici davranışlarının hızla değişmesi, sektörleri kurumsal imaj stratejilerini değiştirmeye yöneltmiştir. İkincisi ise, küresel pazarda birçok rakibin bulunmasıyla farklı, kaliteli ve benzersiz olanın kazandığı yeni bir dünya düzeni oluştu.

 

* Kadın yöneticilerin imajlarında bir değişiklik var mı?

Kadınlar modaya karşı özellikle daha ilgili ve yeniliklere daha hızlı adaptede oluyor. Fakat bunu kendilerine uyarlama biçimleri konusunda zaman zaman sıkıntı yaşayabiliyorlar. Ama kadınlar, görsel imaj anlamında daha cesur ve fark yaratacak şekilde giyinmeye başladılar. Ayrıca aile yaşamına ek olarak özel ilgi alanlarını geliştirmeye daha dikkat ediyorlar.

 

* Gelecekte çalışan ve yönetici imajları nasıl değişecek?

Gelecekte bireysel başarı ve stilin önemi daha çok önem kazanacağından öznelliğin altını vurgulamak isteyen yönetici ve çalışanların sayısı artacaktır. Modern çizgiler, orijinal sunumlar, kişiye özgü tasarımlar ve daha spesifik ilgi alanları oluşturulacak. Doğru ve yerinde aksesuar kullanımının önemi artacak.


ETİKETLER: imaj danışmanı, röportaj, şahika güler,





Yorum Yapın


Bunlar da İlgİnİzİ çekebİlİr: